93. dodela Oskara

93. dodela nagrada Oskar je odložena za 26. april 2021, održaće se u Los Anđelesu i biće emitovana uživo. Dok sa nestrpljenjem čekamo svečanu ceremoniju spremili smo vam zanimljivosti, otkrivamo favorite i filmove koje morate pogledati.

Ovogodišnje nominacije za Oskara objavljene su 15. marta 2021. i među njima je trenutno možda najveći favorit film „Mank“ Dejvida Finčera (David Fincher) u kojem glumi Geri Oldman (Gary) sa čak 10 nominacija za tu filmsku nagradu, Ovaj film je nominovan u nekoliko kategorija među kojima su: za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glumca i najbolju žensku sporednu ulogu.

Film „Otac“, koji je delo producenata Dejvid Parfera (David Parfitt), Žan-Luj Livija (Jean-Louis Livi) i Filipa Karkasonea (Philippe Carcassonne), se našao u kategoriji za najbolji film. Ovo je za Dejvida drugo filmsko ostvarenje nominovano za oskara u istoj kategoriji, dok je 1993. godine dobio Oskara za film „Zaljubljeni Šekspir“. Glavnu mušku ulogu u ovom filmu igra Antoni Hopkins (Anthony Hopkins) . Za njega je ovo 4. nominacija u kategoriji za najbolju mušku ulogu, a sveukupno šesta, dok je Oskara dobio za ulogu u filmu „Kad jaganjci utihnu (1991.).

Svoju nominaciju za najbolji film takođe nosi Netflix-ovo ostvarenje „Suđenje Čikagu 7“ u produkciji Mark Plata (Marc Platt) i Stjuart Besera (Stuart Besser). Ovo je treća nominacija za najbolji film Mark Plata, a prethodne su bile za filmove „Most špijuna“ (2015) i „La la lend“ (2016).

Ovi filmovi su poneli po čak 6 nominacija u različtim kategorijama, a pored njih se takođe mogu pohvaliti filmska ostvarenja „Nomadland“, „Juda i crni mesija“, „Minari“, kao i „Zvuk metala“.

U kategoriji najbolje glavne glumice nominovane su Vajola Dejvis (Viola Davis), koja je osvojila Oskara za sporednu ulogu u filmu „Ograde“ ( 2016), Keri Maligen (Carey Mulligan), Frensis MekDormand (Frances McDormand), Endra Dej (Andra Day) kojoj je ovo prva nominacija do sada, kao i Vanesi Kirbi (Vanessa Kirby).

Sa druge strane se za titulu najboljeg glavnog glumca bore Entoni Hopkins (Anthony), Riz Ahmed, Stiven Jan (Steven Yeun), Gari Oldman i Čedvik Bouzman (Chadwick Boseman).

Nominovani filmovi u kategoriji najboljeg međunarodnog filma su „Bolji dani“ (Hong Kong), Kolektiv (Rumunija), „Kuda ideš, Aida?“ (Bosna i Hercegovina), „Čovek koji je prodao svoju kožu“ (Tunis) i „Još jedan krug“ (Danska), koji predstavlja trinaestu nominaciju za Dansku, od kojih je 3 puta i ponela pobedu.

Za najbolji animirani film nominovana su dva ostvarenja iz Walt Disney produkcije, među kojima su „Napred“ i „Duša“ koji su režirali Pit Doker (Pete Docter) i Dejna Mari (Dana Murray). Pit je do sada osvojio Oskara u ovoj kategoriji za dva filma „Do neba“ (2009) i „U mojoj glavi“ (2015).

„Više od jednog veka filmovi su igrali važnu ulogu u utesi, inspiraciji i zabavi u najmračnijim vremenima“, rekli su predsednik Akademije David Rubin i izvršni direktor Akademije Davn Hudson u zajedničkoj izjavi.

Nama ostaje da nastavimo da gledamo filmove i da sa nestrpljenjem iščekujemo prenos dodele Oskara.

Slični naslovi

Vaš komentar