Ovogodišnje 26. izdanje Festivala evropskog filma Palić koje će se održati od 20. do 26. jula na više lokacija na Paliću i u Subotici donosi 130 naslova evropske kinematografije svrstanih u 15 selekcija. Preporučujemo vam francuski film „Jadnici“ iz Glavnog takmičarskog programa inspirisanim neredima u Parizu 2005. godine, neobičnu mađarsku filmsku priču „Ruben Brandt, Kolekcionar“ iz selekcije Paralele i sudari o poznatom psihoterapeutu koji je primoran da krade svetski poznate slike da bi sprečio svoje noćne more, ekološki dokumentarac „Heroj ovaca“ o jednom od poslednjih holandskih pastira, i bonus film iz selekcije kratkometražnih filmova Short matters.

Jadnici

Jadnici (Les Misérables)

Ladj Ly, Francuska, 2019, 102ˈ

Festivali: Kanski Filmski Festival 2019.

Uloge: Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djebril Zonga, Issa Perica, Jeanne Balibar, Steve Tientcheu

Stefan se nedavno pridružio policijskoj anti-kriminalističkoj grupi u Montfermeju, predgrađu Pariza, u koji je i Viktor Igo smestio svoj poznati roman „Jadnici“. Zajedno sa svojim novim kolegama Krisom i Gvadom nalazi se u haosu nastalom tokom hapšenja. Inspirisan neredima u Parizu 2005. godine i Ladj Lievim istoimenim kratkim filmom, „Jadnici“ su provokativni uvid u tenzije koje vladaju između lokalnog stanovništva i policije.

O reditelju: Ladj Li je francuski reditelj i glumac poreklom iz Malija. Sa puno strasti za video, pohađa kurs multimedija i snima svoje prve filmove u komšiluku sa prijateljima. Prve dokumentarce snimio je tokom uličnih nereda u Parizu 2005. Snimanje nasilnih hapšenja inspirisalo je njegov prvi kratki film. 2018, Ladj Li osniva besplatnu školu filma – Kourtrajmé, u svom rodnom gradu Montfermeju. Prvi igrani film, Jadnici je odgovor na policijsku brutalnost prema mladom crncu u Montfermeju. Film je uvršten u glavni program Kanskog festivala 2019. i ovenčan nagradom žirija.

Trejler filma „Jadnici“

Ruben Brandt, Kolekcionar

Ruben Brandt, Kolekcionar (Ruben Brandt, A Gyüjt)

Milorad Krstić, Mađarska, 2018, 94ˈ

Festivali: Locarno International Film Festival 2018, Seville European Film Festival

 

Uloge: Iván Kamarás, Gabriella Hámori, Zalán Makxranczi

Ruben Brant, poznati psihoterapeut, primoran je da krade svetski poznate slike da bi sprečio svoje noćne more. U saradnji sa četvoro svojih pacijenata, koji su po njegovom nalogu i uputstvima postali savršena banda pljačkaša umetničkih dela, pljačkaju Luvr, Tejt, MoMA, Ermitaž…“Kolekcionar” ubrzo postaje najtraženiji kriminalac na svetu.

O reditelju: Milorad Krstić je rođen u Sloveniji 1952. godine, a diplomirao je na Univerzitetu u Novom Sadu. Od 1990. godine radi u Budimpešti kao slikar i multimedijalni umetnik. Godine 1995. osvojio je nagradu žirija Silver Bear (kratki film) na Berlinalu za svoj prvi animirani kratki film „Mi Babi Left Me“. Ruben Brandt, Collector je njegov prvi dugometražni film.

Trejler filma „Ruben Brandt, kolekcionar“

Heroj ovaca
Heroj ovaca

Heroj ovaca (Heroj ovaca)

Ton van Zantvoort, Holandija, 2018,  81’

Festivali: IDFA Amsterdam 2018

Tradicionalni pastir primoran je da uvede novine u skladu sa neo-liberalnim svetom što se kosi sa njegovim idealističnim pogledima na svet. Da li će se njegova borba isplatiti ili je prisiljen da ide „za stadom“?

Stijn je jedan od poslednjih preostalih holandskih pastira koji rade na tradicionalan način. On zajedno sa njegova tri psa i ovcama prelazi prirodne rezervate i zemljišta kako bi stado moglo da pase travu na ekološki prihvatljiv način. Danas međutim, ostalo je veoma malo od romantike i mira karakterističnim za vekovima staro tradicionalno ovčarstvo. Veoma je teško naći dobru ponudu usled konkurencije velikih kompanija, jeftinih istočno evropskih ovaca i pametnih mašina koje Stijnu stvaraju izuzetno skupu odluku.

O reditelju: Holandski reditelj i snimatelj čiji su radovi prikazani na brojnim prestižnim filmskim festivalima. Njegov rad je emitovan širom sveta i osvojio je desetine nagrada.

Trejler – film Heroj ovaca

Stid

Stid (Cpam)

Petar Krumov, Bugarska, 2018, 24’

Macho je siromašan dečko koji izostaje iz škole kako bi radio na gradilištu. Jedini izvor sreće u njegovom životu je njegova devojka Donna, koja se srami njegove majke koja radi kao spremačica u njihovoj školi. Macho treba da izabere između majke i njegove ljubavi, i on pronalazi svoj put da izađe na kraj sa svojim emocijama.

O reditelju: Petar Krumov rođen je u Sofiji 1988. godine. Filmsku režiju završio je 2014. godine. Njegov prvi debitantski kratki film “Sramota” izabran je na IFF u San Sebastijanu i moskovskom IFF.

Trejler filma “Stid”

Više informacija o programu saznajte putem linka: http://www.palicfilmfestival.com/

Slični naslovi

Vaš komentar