Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala filmske režije LIFFE održaće se od 25. do 29. septembra na nekoliko lokacija u Leskovcu i onlajn. Na taj način će i publika van Leskovca moći da uživa u najboljim filmskim ostvarenjima iz regiona nastalim u poslednjoj godini, ali i da se podseti pobednika ranijih festivalskih izdanja u posebnom programu na onlajn platformi. U okviru ovog programa će takođe biti prikazani i naslovi iz kategorije nezavisnog filma. Preporučujemo vam filmove sa onlajn platforme koje ne smete propustiti u okviru ovogodišnjeg izdanja.

Koncentriši se, baba

Takmičarski program

Koncentriši se, baba

Pjer Žalica / Bosna i Hercegovina

Uloge: Mira Banjac, Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Admir Glamočak, Vedrana Božinović, Dženita Imamović Omerović, Branimir Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija

Radnja filma smeštena je u Sarajevo, u proleće 1992. godine, nekoliko dana pre izbijanja rata u Bosni i Hercegovini, u vili u brdu nedaleko od centra grada, u kojoj baba Marija umire. Nju hvata delirijum, bunilo, ona ne prepoznaje sagovornike i pitanje je dana, ako ne i sata kada će umreti. Tako bar kaže Marijin doktor Ranko njenim ukućanima kada dođu u posetu. Porodica rasuta po drugim gradovima, republikama i državama mora se okupiti i pripremiti za ono što sledi.

Ponedeljak, 28. septembar u 21.00

Krugovi

Selekcija Pobednici

Krugovi

Srdan Golubović / Srbija
Uloge: Leon Lučev, Aleksandar Berček, Nebojša Glogovac, Hristina Popović

Dobitnik više od trideset međunarodnih filmskih nagrada, uključujući i posebno priznanje žirija na Sundance Film Festivalu gde je premijerno prikazan, film “Krugovi” inspirisan je stvarnim događajem u kojem su Trebinjca Srđana Aleksića nasmrt pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske nakon što je ustao u obranu sugrađanina Alena Glavovića. Tri paralelne priče u filmu motivisane su tim događajem iz prošlosti. Film govori o posledicama jednog herojskog čina, te postavlja pitanje da li je herojsko delo uzaludna žrtva ili kao kamen bačen na površinu vode proizvodi krugove koji se šire kroz vreme i prostor podstičući nas da činimo dobra dela.

Ponedeljak, 28. septembar u 19.00

Ideš idem

Nezavisni film

Ideš? Idem!

Ljubo Zdjelarević / Hrvatska

Uloge:  Bogdan Ilić – Baka Prase“, Veronika Rosandić, Kaja Kočevar, Vid Juračić, Fran Lauš, Nenad Krstić, Nika Ilčić, Amel Družanović, Mert Efe, Zijad Gračić

Kako bi izlečila slomljeno srce nakon raskida sa Franom, te iz inata ipak otišla na njihov planirani put u Istanbul, Veronika pristaje da se priključi avanturi na poziv prijateljice Kaje: njen prijatelj iz detinjstva Vid voziće ih od Zagreba do Istanbula. Vid krade dedin stari kombi Jaku“ kako bi se zainatio ocu koji očekuje da se ponaša kao zreo mladi čovek, te s Veronikom i Kajom kreće na roadtrip preko Srbije i Bugarske do Turske. Putovanju se priključuje gejmer Baka Prase koji u ovom trojcu vidi svoju priliku da napokon stigne do Istanbula s ciljem da svog virtuelnog neprijatelja, turskog gejmera Mert Efea, kojeg već duže vreme nema onlajn, konačno izazove na revanš u igri SCUM. Baka Prase sa sobom vodi i Tonija, njegovu totalnu suprotnost: smirenog, povučenog i tihog momka, takođe gejmera.

Petak, 25. septembar u 23.00

Više informacija o programu možete naći na sajtu festivala: https://liffe.rs/

Slični naslovi

Vaš komentar