Da, konačno smo doživeli i da se čuvena Liga pravde pojavi na filmskom platnu. Film je najavljen pre sigurno jedno godinu i po, dve i mogu slobodno reći da je jedan od najisčekivanijih filmova ove godine. Međutim, da li je film ispunio očekivanja i uspeo da opravda sav taj „hype“ koji ga je okružio?

Kratak odgovor: Pa i ne baš

Dugačak odgovor: Iako film sam po sebi nije najgori film poslednjih godina, ima dosta problema.

Prvi problem koji bih naveo jeste CGI, odnosno kompjuterski generisani efekti u filmu. Po mom mišljenju ovoliko loš CGI je nedopustiv za superherojski film. Prva i najupečatljivija stvar gde se ovaj problem vidi jeste sam glavi negativac Stepenvulf.

Naime, Stepenvulf je ceo napravljen kao CGI, a glas i stas mu daje Kiren Hajnds koga znate po ulogama u seriji Igra prestola. Sam stas lika je toliko loše urađen da će vam toliko oduzimati pažnju činjenica da se uopšte ne uklapa u scene i okoliš. Kao da je samo nalepljen tu.

Drugi problem bi bila činjenica da likovi jednostavno nisu dovoljno razvijeni. Pri ovime ne mislim na Supermena, Betmena i Vondervumena, oni imaju svoje zasebne filmove, a i svako ko je u priči sa ovakvim filmovima zna već dovoljno o njima. Problem su ostali likovi. Film jeste pokušao da objasni njihovo postojanje u svetu, ali to nije dovoljno da se publika u bilo kakvom smislu poveže sa njima. Bilo je tu nekoliko rečenica o njihovom poreklu, ali to je manje više to i vrlo lako ćete ih propustiti ako skrenete pogled sa ekrana. Ovo predstavlja još veći problem kada shvatimo da je Marvel sa Osvetnicima to mnogo bolje rešio jer je svaki heroj u filmu već imao razvijenu priču, a i ako nije, posvećena mu je dovoljna pažnja u samom filmu.

Problem takođe je i čudan ritam filma. Hoću da kažem da se film maksimalno trudi da bude ozbiljan, a zatim ubaci nekoliko nespretnih šala koje u najmanju ruku uopšte nisu smešne, a većina njih je i živi krindž. Takođe borbe su neuverljive, iscepkane i ni za jednu od njih se ne može reći da je epska i vredna pamćenja.

Zamerka za kraj je glavni negativac. Bukvalno najnezanimljiviji negativac u poslednje vreme. Okej, razumem da je poenta Stepenvulfa da bude to što jeste, ali ne verujem da je baš zanimljiv lik koji je jednostavno zao i radi to što radi jer može.

Problemi i ne čude toliko kada imamo činjenicu da je film nedugo pre završetka snimanja dobio novog režisera. Zek Snajder je napustio film iz ličnih razloga i zamenio ga je Džos Viden koji je režirao same Osvetnike. Međutim, kako to ide sa filmovima ovog kalibra, sve se organizuje godinama i sve ima svoje zašto i zato, tako da je pravo čudo da je film uopšte izašao na vreme.

Elem, da ne ispadne da samo pričam o lošim stvarima filma, reći ću i stvari za koje smatram da su urađene kako treba.

Dinamika i stas likova je dobar. Ezra Miler je odradio solidan posao kao Fleš, koji je kao lik inače vickast. Džejson Momoa je otkinuo ulogu Akvamena i nadam se da će mu i samostalni film biti makar pristojan. Henri Kavil i Ben Aflek se vraćaju u ulogama Supermena i Betmena i možemo reći da završavaju posao. Ostali likovi su takođe pristojni i ne bih tu nešto puno dodavao.

Priča je relativno okej, završava posao. Nije toliko razbacana kao u Betmenu protiv Supermena. Ovde je bolji fokus, sve ima koliko toliko svoje zašto i kako.

Za kraj šta reći… Film sam po sebi s obzirom na probleme koje je imao dok je još bio u izradi dobro i ovako izgleda. Najveći problem mu je što će ga svako upoređivati sa Osvetnicima i u tom segmentu je mnogo lošiji film.

Ako baš želite da bolje razumete likove i njihove veze, motivacije, preporučujem ili da pogledate neke od DC animiranih filmova vezanih za Ligu pravde, a ako vas to mrzi bar pročitajte osnovnu priču likova na wikipediji.

Film jedino mogu da svrstam u fan-servis kategoriju, ali i u tome baš ne uspeva jer je generalno slab film.

Mogu ga preporučiti iskljičivo velikim fanovima koji baš ne mogu, a da ne ogledaju svaki DC film, ali osim toga ostalima ga ne bih baš preporučio i bolje da odvoje vreme za nešto kvalitetniji film.

Moja ocena bi bila 2.5 od 5 i smatram da je to sasvim fer u odnosu na to šta film donosi.

Toliko od mene i pozdrav do sledeće recenzije 😊.

Ocena:

[yasr_overall_rating size=“large“]

Nikola Lojanica

Slični naslovi

Vaš komentar