IndieBelgrade je festival nezavisnog američkog filma koji je ove godine održan po četvrti put u Domu omladine Beograda. Organizatori festivala su Super Films Int. i Dom omladine Beograda. IndieBelgrade je trajao od 13. do 16. septembra.

Za Grand Prix festival IndieBelgrade 2018. takmičilo se 6 premijernih filmova najnovije produkcije američkog nezavisnog filma, koji su prikazani na ovogodišnjoj Veneciji, na Sandensu, Tribeki, Karlovim Varima…

Festival je zvanično otvorio Aleksander Pejn 13. septembra. On se zahvalio na toploj dobrodošlici i poželeo svima da u uživaju u predstojećem programu. Njemu je u toku festivala uručena nagrada „Indie Icon Award“ za ukupan doprinos nezavisnom filmu.

Na ceremoniji otvaranja je održana srpska premijera pobedničkog filma ovogodišnjeg Sandens festivala „Loše obrazovanje Kameron Post“ (The Miseducation of Cameron Post, drama, režija: Dezire Akhvan, 2018.)

I glavnoj ulozi se našla Kloe Grejs Morec, kao Kameron Post, seksualno ambivalentna tinejdžerka. Nakon što je uhvaćena u zagrljaju sa svojom drugaricom, njena tetka je šalje u crkveni kamp za mlade kojima je „potrebna terapija za promenu seksualnog opredeljenja“. Film prati konfuziju i bol koju ona i njeni vršnjaci doživljavaju na takvom mestu i prikazuje njihovo zajedništvo koje je na kraju jače od bilo kakvih granica.

Uloge: Chloë Grace Moretz, Sasha Lane, Forrest Goodluck, John Gallagher Jr.

Drugi dan festivala je bio rezervisan za filmove „Kosooki“ (Gook, drama, režija: Džastin Čon, 2017.), koji je osvojio nagradu publike na Sandensu 2017, i „Ingrid ide na zapad“ (Ingrid Goes West, komedija, režija:  Met Spajser, 2017.) koji je nosilac nagrade za scenario, takođe na Sandensu 2017.

Trećeg dana, u subotu 15. septembra, je prikazana srpska premijera filma „Kreneš pa staneš“ (Fits and starts, ironična komedija, režija: Lora Teruzo, 2017.). U međuvremenu, posetioci koji su pristizali su imali priliku da se upoznaju, popričaju i fotografišu se sa Aleksander Pejnom. U 20:30h je otpočela ceremonija dodele nagrade u velikoj sali Doma omladine Beograda. Ovo je prvi put da je dodeljena nagrada „Indie Icon Award“ u sklopu IndieBelgrade festivala. S obzirom na činjenicu da je festival posvećen nezavisnom filmu, a nema toliko reditelja koji zaslužuju zvanje „Icon“ koju ova nagrada nosi, Aleksander Pejn ju je zaslužio u potpunosti. Za unikatan dizajn nagrade je zaslužna grčka arhitektica Hana Haracani. Selektori festivala, Hrisrina Hadžiharalabus i Radoslav Pavković, su uručili nagradu Aleksander Pejnu, uz reči da se nadaju da će ova nagrada naći svoje mesto pored njegova dva Oskara.

Nakon ove ceremonije je usledio razdovor sa autorom i selektorima festivala pod naslovom „Od nezavisnog filma do Oskara“. Moderator ovog razgovora je bio Miroljub Vučković iz Filmskog centra Srbije.

Tok razgovara se kretao od njegovog početka karijere, pa sve do poslednjih ostvarenja i načina stvaranja svojih filmova. Aleksander je objasnio da je put od ideje i savršenog scenarija do pronalaženja sredstava i na kraju samog završetka filma dugotrajan proces. Kao mlad reditelj nadao se da će uspevati da pravi filmove u roku od godinu dana ili možda dve, ali je ponekad za taj proces trebalo i po deset godina. Davao je primere iz svoje karijera kada je ponekad za inspiraciju za film dovoljan i jedan novinski članak. Takođe, tu su i primeri kada su projekti odlagani više godina, jer jednostavno nije bilo pravo vreme za njihovu realizaciju. U međuvremenu bi radili na nekom drugom scenariju i snimali druge filmove. Kada je u pitanju proces saradnje, sa koscenaristom, Džim Tejlorom, za razliku od mnogih drugih timova gde uglavnom podele ko će pisati koju scenu, Džim i Aleksander rade zajedno na celom scenariju. Obično se nalaze u isto vreme u stanu, pošto su i cimeri, razgovaraju o idejama šta bi to trebalo da se desi sledeće i kada dođu do idealne scene, jedan od njih sedne i zapiše je. Nakon toga obojica sednu za kompjuter, i kako imaju dve tastature, zajedno dorade scenario. Na pitanje o kastinzima i kako bira glumce za svoje filmove, Pejn objašnjava da je to zapravo najbitniji posao jednog reditelja. Takođe nam je ispričao kako za svoje filmove prvo bira profesionalne glumce, zatim amatere i na kraju ljude koji uopšte nisu glumci. Reč je o tome da je svako lice i svaka osoba specifična i da nema potrebe da se ograničavaju na 30 ljudi. Aleksander je zatim istakao: „Sve može biti film, ali zapravo dve najbitnije stvari su scenario i odabir glumaca. Ukoliko te dve stvari nisu pravilno urađene dolazi do problema prilikom montaže.“ Na pitanje o njegovom mišljenju o festivalu Sandens, koji je san mnogim rediteljima iz Evrope, Aleksander je rekao da je  fantastično da pored mnogih drugih postoji i ovakav festival koji je posvećen filmovima mladih, nepoznatih autora, kojima je to možda tek prvi ili drugi film, i daje im priliku da se „lansiraju“ u svet. Kada se on nalazi u ulozi sudije na festivalima, jedna od stavri na koju posebno obraća pažnju prilikom ocenjivanja filmova je zapravo editovanje. Ono što kvari utisak, i pored ambicije, senzibiliteta i svega ostalog što jedan dobar film sadrži, je kada film ima 35 minuta viška materijala. Takođe jako bitna stvar koja mora biti primetna u filmu je ljudskost.

Posle razgovora sa moderatorom i selektorima festivala i publika je imala mogućnost da postavi nekoliko pitanja, nakon čega je usledila projekcija filma „Smanjivanje“.

Film „Smanjivanje“ (Downsizing, drama, komedija, režija: Aleksander Pejn, 2017.) je društvena satira u kojoj ljudi shvataju mogućnost boljeg i ekonomičnijeg života u svetu ako bi se uz pomoć naučnika smanjili na veličinu od 10cm.

Uloge: Matt Damon, Christoph Waltz, Hong Chau…

Četvrti dan festivala, 16. septembar je bio rezervisan za proglašenje pobednika ovogodišnjeg festivala, a to je film „Smanjivanje  Aleksander Pejna. IndieBelgrade 2018 su zatvorile dve srpske premijere filma,“ Mrtve žene hodaju“ (Dead women walking, drama, režija: Hagar Ben Ašer, 2018.) i “ Zauvek beba“ (Infinity Baby, SFI komedija, režija: Bob Bajington, 2017.) koji je nosilac nagrade za najbolji igrani film Vudstok film festivala 2017. godine.

Print Friendly, PDF & Email

Related Article

Vaš komentar