Film ‚‚Dauntonska opatija“ zasnovan na istoimenoj seriji čije je emitovanje poslednje epizode bilo pre četiri godine, od prvog trenutka uvodi nas u dimaničan svet mnogočlane grofovske porodice Kroli (Crawley) i njihove mnogobrojne posluge. Zaplet se oslanja na istorijske činjenice i 1927. godinu u kojoj kraljevska porodica, kralj Džordž V i kraljica Meri dolaze u posetu, nama omiljenoj, engleskoj opatiji. Poseta vuče za sobom peripetije i niz drugih događaja koji se spontano ređaju, ne ostavljajući mesta ni za jedan mračan detalj u toku filma. Čak i najuzbudljivija scena u kojoj  je sprečen atentat na kralja ne odstupa od manira u kom je film rađen, sa velikom dozom vedrine kojom ostvarenje reditelja Majkla Englera (Michael Engler) odiše od samog početka.

Brilijantna gluma kraljice engleskog filma koju na platnu prepoznaju i oni koji nisu vrsni poznavaoci svetske kinematografije, Megi Smit (Maggie Smith) na momente je izazivala iskrene reakcije smeha kod publike, pobravši svojom veštinom ubedljivo najviše simpatija. Što se glavnih glumaca tiče, svi glumci iz serije pojavljuju se i ovde. Grofa od Grentama, Roberta Krolija igra Hju Bonevil (Hugh Bonneville), kod nas poznat po mnogim filmovima među kojima je ‘’Noting Hil”.  Njegovu suprugu, groficu, baš kao u seriji, igra Elizabet Mekgavern (Elizabeth McGovern). Starijeg batlera, gospodina Karsona (Mr. Carson) glumi čuveni Džim Karter (Jim Carter). Ne treba izostaviti sjajnu Mišel Dokeri (Michelle Dockery) u ulozi najstarije ćerke Krolijevih, Meri. Posle tragičnih trenutaka koji su je pratili kroz seriju, njen lik u filmu doživljava pravo uspeće zahvaljujući svom karakteru koji je najbliži karakteru najstarije grofice od Grentama, sa kojom je povezuje ne samo krvno srodstvo nego i način razmišljanja i čelična borba za opstanak plemićkih korena.

Svakako najveći zaplet nastaje u podrumima dvorca, u prostorijama u kojima radi užurbana i iskusna posluga Dauntona koja dobija neplanirani zadatak da pomaže kraljevskim slugama. Ispoljivši sujetu kroz mnoge scene u kojima gledaoci po pravilu od početka navijaju za dauntonsku stranu, sluge uspevaju da podrže sposobnost svojih gazda da samostalno ugoste kralja i kraljicu i na kraju dokažu svoju lojalnost na vrlo lukav i pronicljiv način.

Dobar deo filma govori o gej populaciji i njihovom nezavidnom položaju u društvu dvadesetih godina prošlog veka, dajući tako ovom inače pitkom i laganom filmu skromnu dozu intrigantnosti.  Kroz odnos Tomasa Baroua (Thomas Barrow) koga igra Robert Džejms Kolijer (Robert James-Collier) i Ričarda Elisa (Richard Ellis) koga igra Maks Braun  (Max Brown), opisana je želja ljudi da se povežu na osnovu sličnog načina razmišljanja, ne samo na osnovu seksualnosti.

Film je zanimljiv i rasterećujuć, bez trzavica, stresa i ičega negativnog, prava pitka engleska drama za ljubitelje laganih tema o jednom događaju u životu plemićke engleske porodice, njihovom načinu života i položaju u društvu.

Tekst: Ana Zec-Kuntić

Related Article

Vaš komentar